• 2 kule sera mozzarella
  • 1-2 pomarańcze
  • 6 plasterków prosciutto
  • opakowanie (100 g) rukoli, młodej botwinki lub innej zieleniny o niedużych liściach
  • pieprz
  • oliwa extra vergine
  • ocet balsamiczny
  • glassa balsamiczna Monini (krem balsamiczny) do dekoracji
  • kilka listków bazylii do dekoracji

To pyszna i niesamowicie prezentująca się sałatka. Przepis pochodzi z książki Jamie Olivera „Gotuj z Oliverem”; lekko go tylko zmodyfikowałem.

Rozerwijcie palcami kule mozzarelli tak, aby zachować je w jednym kawałku, i rozłóżcie je pośrodku talerzy. Posypcie ser pieprzem. Obierzcie pomarańcze ze skóry i białej błony, odkrawając ją ostrym nożem, tak, by został sam miąższ. Pokrójcie owoce na plastry. Dwa, trzy najładniejsze plastry rozłóżcie na talerzach, tak aby częściowo zachodziły na mozzarellę. Wsypcie do miski opłukane i wysuszone młode liście botwinki lub innej zieleniny, i delikatnie wymieszajcie je z oliwą. Zawijajcie liście w plastry szynki, tworząc ładne ruloniki. Rozłóżcie po trzy ruloniki na każdym talerzu. Gotową kompozycję skropcie octem balsamicznym i posypcie kilkoma listkami bazylii. Na koniec, udekorujcie sałatkę kremem balsamicznym.