• 100 g roszponki
  • 100 g świeżego młodego szpinaku
  • 200 g sera halloumi
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • pół natki pietruszki
  • 10 korniszonów
  • 3 garście zielonych oliwek
  • cytryna
  • oliwa extra vergine

Zielona sałatka z grillowanym serem.

Prosta i błyskawiczna w przygotowaniu sałatka na bazie świeżej zieleniny to zawsze dobry pomysł. Podobne sałatki robię praktycznie codziennie – na śniadanie, lunch albo kolację. Polecam!

PRZEPIS:

  1. W misce wymieszaj opłukaną i osuszoną roszponkę oraz szpinak.
  2. Dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, oliwki oraz posiekane korniszony.
  3. Mocno rozgrzej patelnię grillową. Jeśli kawałek sera jest gruby, przekrój go wzdłuż na dwa cieńsze plastry.
  4. Grilluj ser z obydwu stron, póki nie zmięknie i nie pojawią się na nim brązowe grillowe paski.
  5. Gotowy ser zdejmij z patelni, pokrój w kostkę i dodaj do sałatki wraz z posiekaną natką pietruszki.
  6. Polej sałatkę dressingiem na bazie soku z cytryny i oliwy extra vergine.

Zielona sałatka z grillowanym serem 8

Zielona sałatka z grillowanym serem 10

Zielona sałatka z grillowanym serem 9